Írta: Horváth Ferenc - Helykihasználási szakértő 

Szakterületem az egyedi bútorgyártás. 1995-óta foglalkozom egyedi bútorok tervezésével és készítésével. A precizasztalos.hu összes tartalmának a célja, hogy ötleteket adjon Neked egy szebb és praktikusabb otthon megtervezéséhez.
Ha szeretnéd, hogy én készítsem el álmaid bútorát, akkor írj nekem itt >>

Szeretném bemutatni egy olyan munkámat, ami bizonyítja, hogy egy panel lakás nappalija is maximálisan kihasználható. Nem kell más hozzá, mint egyeztetni a tulajdonossal azaz, hogy mi az elképzelése, mimindent szeretne elhelyezni, hova és hogyan.. Ezenkívül kellenek még kreatív ötletek és gondos tervezés.

A lakás nappaliában elkészítettem egy tolóajtós beépített sarok gardróbszekrényt, valamint egy dobogót, ami magában rejt egy kihúzható ágyat és két tároló fikókot.

A dobogó és a gardrób színvilága, mintázata hasonló. A szekrény anyaga Egger 1401 Cascina Fenyő, a laminált burkolat amivel az emelvény is burkolva van, az pedig egy szürkés színű famintás laminált lap. Így mindketten egy garnitúrát alkotnak.

A szekrényt és a pódiumot is úgy kellett megterveznem, hogy a helykihasználás maximális legyen, elférjen minden, használható legyen, valamint a szekrény is úgy legyen kialakítva, hogy mellette gondtalanul kihúzhatóak legyenek a fiókok és az ágy is.

A dobogó fő méretét, az ágy szerkezete, a matracok magassága, és a fal melletti radiátor adta meg. (Mérete 345cm x 195cm, Lépcső 25cm, Magasság: 54cm)

A további méreteket, pl. az álmennyezet vastagságát gondos egyeztetés előzte meg, mert a tulajdonosok magassága is meghatározó tényező volt. A panel lakás eredeti belmagassága 260 cm. Erre jött egy kis álmennyezet, és így lett 254 cm. Ebből a dobogó magassága 54 cm, így kialakult egy 2 m-es belmagasság. A tulajdonosok méretét tekintve az a döntés született, hogy még egy plusz 15 cm-es lépcsős álmennyezeti lámpa is belférjen. Így végül az póduim teteje és az alsó mennyezet között 185 centiméternyi magasság maradt.

A nagy fesztáv ellenére maximálisan terhelhető, több száz kilót is elbír behajlás nélkül. A szerkezetet sok éves tapasztalatom alapján, fa és fém kombinálásával építettem fel. A kihúzható ágy mellett jobb oldalt és bal oldalt is két, szintén kihúzható tároló fiók található, ágynemű és egyéb holmik tárolására. Az ágyneműtartó fiókra azért volt szükség, mert az ágy magasságát nem lehetett a motoros ágyrács, illetve a belmagasság miatt lejjebb vinni. Ezért az ágyneműt nem lehet az ágyon hagyni betolásnál.

Említettem a motoros ágyrácsot, ami azért lett beépítve az ágyba, hogy plusz kényelmet biztosítson. Az ágy, az össz súlyát tekintve nehéz, mivel a rács is nehéz, a keret sem könnyű, plusz hozzá van építve az elején látható fellépő lépcső is.

Ezen a lépcsőn található két bemart fogantyú, amivel az ágyat ki-be lehet mozgatni, 

Ugyanis a könnyed és padlókímélő használat érdekében, nagy teherbírású csapágyas ipari gumigörgőket alkalmaztam. Az ágy kihúzásánál a motoros ágyrács áramforrását egy rugós vezetékkel oldottam meg, ami biztosítja a vezeték oda-vissza mozgását az ágy tologatásánál. 

Az ablak alatt lévő radiátor sem jelentett gondot, mert elegendő helyet hagyva neki, körbeépítettem. A dobogó tetején kis, rejtett, felnyíló konnektor és kapcsoló lett beépítve. 

Most a beépített sarok gardróbszekrényről írnék pár sort.

A szekrény tervezésénél figyelembe kellett vennem az adott falrészeket, valamint a dobogós ágy kihúzott állapotban levő méretét. A belső elrendezés megtervezését befolyásolta a külső méret és az elhelyezendő tárgyak és ruhák összessége.

A gardróbszekrény belső felhasználásánál látszik az egyéni igényeket figyelembe vett kialakítás.

  • kisebb-nagyobb akasztó részek,
  • plocok,
  • AMBOS 20 kg teherbírású SUPER lift,
  • 4 db (Blum tandem teljeskihúzású fékes) fiók.

A minőség és a maximális helykihasználás, a kényelem & elégedettség érdekében. 🙂

Ha megnézzük a tolóajtókat, illetve az adott paramétereket, akkor minimális asszimetrikusság észlelhető a bútornál. Ez azt jelenti, hogy a 4 tolóajtó nem egyforma. Oldalankénti két-két tolóajtó viszont már egyforma méretű a tökéletes működés érdekében. 

A sarokban lévők két tolóajtó tükrös, ennek előnye, hogy viszonylag kis helyiségben térnövelő hatása van, de esztétikailag is jól néz ki.

Fontos megemlítenem, hogy a gardróbszekrényt a nemzetközileg is elismert és közkedvelt, kiváló minőségű Sevroll sínrendszerrel, fogantyúprofillal és csapágyas tolóajtó görgőkkel szereltem fel, ami miatt vállalom a minimum 10 éves garanciát.

Összességében azt mondhatom, hogy a tervezés és kivitelzés is tökéletesen sikerült, ami látható a képeken is. (De ezt bizonyatja a tulajdonos elégedettsége is.) 

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal,
Lájkolj a Facebookon vagy kövess a Pinteresten.

Természetesen, ha bármi kérdésed vagy véleményed van, akkor azt az alábbi űrlapon keresztül küldd el Nekem.

5 + 9 =