Írta: Horváth Ferenc - Helykihasználási szakértő 

Szakterületem az egyedi bútorgyártás. 1995-óta foglalkozom egyedi bútorok tervezésével és készítésével. A precizasztalos.hu összes tartalmának a célja, hogy ötleteket adjon egy szebb és praktikusabb otthon megtervezéséhez, kivitelezéséhez.

A cikkben bemutatott minimál stílusú gardróbszekrényt a megrendelőm által, az internetről kimentett luxus gardrób alapján készítettem el. Manapság ez nem ritka, mivel a legtöbben egyből a neten keresnek ötleteket. Ennél a munkánál a cél “egyszerű” volt: Hasonlítson a szekrény a képre és beférjen az adott szobába.

A helyszíni felmérés után az adott helyre és a megfelelő méretben megterveztem a méretarányos másolatot, ami után már csak ki kellett választani az anyagokat, amiből a bútor készült.

A vörös merano és bézs kompozícióra esett a választás. A felhasznált anyagok 18mm-es bútorlap, valamint 4mm-es festett lacobel üveg. A duplungolt keretek 5,4 cm vastagok, ezeknek a vastagságát 3db 18mm-es bútorlap összeillesztésével, ragasztásával értem el, ezután az éleket dekorral zártam le.
 

A gardróbszekrény négy különálló elemből, a középen látható fiókos egységből, valamint duplungolt keretekből áll. A külön legyártott belső elemek és a vastag oldalak külön a helyszínen lettek összeszerelve. A bútoron felül elhelyezkedő lámpákat nekem kellett megterveznem és elkészítenem, mert az egyedi méret és forma miatt, pont ilyen lámpa a kereskedelemben nem volt kapható.

Az adott keskeny, lapos hely és az ajtó nyithatósága miatt a lámpák legyártásai is precíz munkát igényeltek. Az egységes összhang érdekében figyelnem kellett a formájukra és stílusukra is, amik végül alumínium profilokból és ledsorból készültek.

A szekrényhez passzoló nagyméretű fiókok belső kialakítása osztott, egy fiók előlap mögött két csillapított blum sínen gördülő fiók található. A fiók megosztás fontos volt praktikusság szempontjából is, de a stabil üzembiztos működés miatt is. Nagyon pontos munkát kellet végezni, hogy a két pár sín gördülékenyen egyszerre tudjon működni. A fiókok és az ajtók előlapja 18mm-es bútorlapból készült, amire 4mm-es bézs festett lacobel üveg lett ragasztva, amivel csillogó elegáns hatást értem el.

Az ajtók és fiókok fogantyúját az élekbe belemart alumínium profillal oldottam meg.

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal,
Lájkolj a Facebookon vagy kövess a Pinteresten.

Természetesen, ha bármi kérdésed vagy véleményed van, akkor azt az alábbi űrlapon keresztül küldd el Nekem.

2 + 8 =