Írta: Horváth Ferenc - Helykihasználási szakértő 

Szakterületem az egyedi bútorgyártás. 1995-óta foglalkozom egyedi bútorok tervezésével és készítésével. A precizasztalos.hu összes tartalmának a célja, hogy ötleteket adjon Neked egy szebb és praktikusabb otthon megtervezéséhez.
Ha szeretnéd, hogy én készítsem el álmaid bútorát, akkor írj nekem itt >>

Ebben a cikkben bemutatom hogyan alakítottam ki egy emeleti hálószoba Tetőtéri Beépített Gardróbszekrényét?

Szeretem az egyedi, kihívásokkal teli bútorok megtervezését, így az alábbi képeken látható bútordarab kialakítása is kisebb fejtörés után lett megálmodva és beszerelve az eltervezett helyre. Ezt az egyedi kinézetű, ám de nagyon praktikus tetőtéri gardróbszekrényt egy ház, emeleti szobájában kellett kialakítanom.

A szekrény megtervezéséhez a megrendelőmtől szabad kezet kaptam, ami nagyban segítette azt, hogy a kreativitásomat a legnagyobb mértékben bele tudjam tenni  ebbe a munkámba. Miután felmértem a helyszínen a lehetőségeket a legfőbb célom az volt, hogy inkább egy különleges kategóriába tartozó, tényleg nem mindennapi beépített gardróbszekrényt alkossak, ahol a szolid elegancia és a nagyfokú praktikusság együtt találkoznak. 

Akinek van tetőtéri szobája, az pontosan tudja, hogy sajnos nem sok hely van benne, illetve többnyire csak „fél” bútorok férnek el a csapott fal adta lehetőségek miatt. Ezért nekem az elegancia mellett itt nagyon fontos volt, hogy a helykihasználás tökéletesen megoldódjon. Azt gondolom, hogy nekem, mint szakembernek, egy nagyon fontos feladatom az is, hogy minél jobban beépítsem az adott teret, maximálisan használjak ki minden lehetőséget. 

Mi történt a helyszíni felmérés után?

A helyszíni felmérés után megálmodtam és papíron is megterveztem a megrendelőm praktikus gardróbszekrényét. A rajzolt terveim alapján méretarányosan kialakítottam a designos tükrök és üvegek pontos helyét, majd ezek alapján a hozzá tartozó sablont is elkészítettem. Már ekkor láttam, hogy egy nagyon izgalmas és kalandos munkám lesz, így alig vártam, hogy élőben is láthassam az alkotásom.

A szekrény egyediségét még az is fokozza, hogy nem lettek fogantyúk felhelyezve az ajtókra, aminek a megvalósításához speciális, úgynevezett, keretkiképzést kellett alkalmaznom. Két okból is volt erre szükség. Az egyik, hogy az ajtók közötti kerethatást el tudjam érni illetve, hogy az ajtókat a megfelelő irányba lehessen nyitni.

A tetőtér kiképzése miatt az ajtókat úgy terveztem meg, hogy egyoldalra tudjanak csak nyílni, mindezt azért, hogy kényelmesen hozzá lehessen férni, illetve, ami nagyon fontos volt, hogy az ajtók teljesen nyithatóak legyenek. Ezt a nyithatóságot a speciális pántok alkalmazása tette lehetővé. 

A gardróbszekrény belső kialakítására, praktikusságára és a felszereltségére is igen nagy hangsúlyt fektettem. Ezért a belső, fiókos elemek megtervezésénél is arra törekedtem, hogy minél egyedibb legyen, esetleg külön bútorként is lehessen őket használni. A megvalósításhoz kizárólag a legjobb minőségű alkatrészeket alkalmaztam és alkalmazom máig minden munkámnál. 

Kicsit kitérnék a szakmaibb dolgokra és fontosnak tartom megemlíteni, hogy milyen méretek és anyagok lettek alkalmazva a képen látható szekrénynél.

Az előlapja, úgynevezett frontja és az ajtók is festett magasfényű MDF lap felhasználásával lettek összetéve. A kerethez, a korpuszhoz és a belső fiókos berendezésekhez is 18 mm vastagságú laminált forgácslapot használtam. Az ajtókat szappanmart eljárásmóddal készítettem, amikre egy 4 mm vastagságú sablon szerint gyártott, fazettázott tükör lett ragasztva, továbbá ezekre egy szintén 4 mm vastag savmart edzett üveget helyeztem el, amely szintén sablon szerint lett legyártva majd ezt az ajtókba mart nútba ragasztottam.

A pontosan kiképzett nyers ajtókat úgy kellett felszerelnem, hogy párhuzamosan kövesse a fal síkját és az ajtók között is egyforma rések legyenek.  Az itt látható tükrök és üvegek kirajzolása is külön komoly munkafolyamatot igényeltek, aminek az elkészítéséhez nagyban hozzásegített az elmúlt években összegyűjtött tapasztalatom. 

A gardróbszekrény elkészüléséhez a munka lépéseit tudatosan össze kellett tennem, ahhoz, hogy precízen meg tudjam valósítani, azt ami eddig csak papíron volt látható. Ilyen és más munkáknál sem lehet tévedni, hiszen milimétereken múlik az alkotás. Pontosan tudni kell azt, hogy mi, miután jön.

Ahogy készültem, a megrendelőm folyamatos ellenőrzése mellett, láthatóvá vált, hogy ebben a csapott szobarészben kialakított szekrénybe nagyon sok holmit betudnak majd pakolni. Már az utolsó simítások előtt nagyon elégedettek voltak és már alig várták, mikor tudnak viccesen mondva „beköltözni” az új designos, és praktikus helyet maximálisan kihasználó gardróbszekrényükbe.
Ha ilyen és ehhez hasonló sikertörténeteket és cikkeket szeretnél olvasni, továbbá szeretnél értesülni legújabb munkáimról, iratkozz fel hírlevelemre. 

Ha tetszett, amit láttál, akkor oszd meg az ismerőseiddel.
Lájkolj a Facebookon vagy kövess Tiktokon, Pinteresten és Instán.

Ha bármi kérdésed van,
akkor azt IDE kattintva el tudod küldeni Nekem.