Írta: Horváth Ferenc - Helykihasználási szakértő 

Szakterületem az egyedi bútorgyártás. 1995-óta foglalkozom egyedi bútorok tervezésével és készítésével. A precizasztalos.hu összes tartalmának a célja, hogy ötleteket adjon egy szebb és praktikusabb otthon megtervezéséhez, kivitelezéséhez.

Amikor 18 m2-rel kell gazdálkodni, ráadásul úgy, hogy két emberre legyen kialakítva, ott bizony elő kell venni minden krativitást.

A teljes szobának egy felnőtt iskolásnál nemcsak egy ágyat kell tartalmaznia, hanem egy tanuló részt, egy tágas szekrényt valamint egy pihenőterületet. És ha mindez duplán lesz, akkor a 18 négyzetméter biztosan nem lesz elég két ember számára.

Vajon hogyan oldották meg ezt a lehetetlennek tűnő kivitelzést?

A tizenéves fiúk szobájának optimális kialakításánál a tervező azt javasolta, hogy amit lehet, azt be kell építeni, az ágyakat pedig egy magasított dobogó alá kell rejteni a helykihasználás céljából. Így a gyerekszoba nem lesz tele bútorokkal, ami a szabad mozgásterek miatt a fiuknak előnyös lehet.

Térnövelés céljából a falak és a mennyezet színét fehérre festették, valamint két nagy tükröt is tettek egymással szembe a szoba sarkaiba. A bejárat mellé közvetlen beépítettek két nagy gardróbszekrényt, ami szinte minden személyes holmit el tud rejteni.

 

A szoba hátsó felében, az ablak előtt készítették el a dobogót, amit szimetrikusan úgy alakítottak ki, hogy mindkét oldalon ugyanúgy nézzen ki. A pódium tetejére kerültek az íróasztalok és az ahhoz kapcsolódó polcok is, amik minimális térelválasztóként is funkcionálnak.

Közvetlen az ablak alatti részen kialakítottak egy pihenő területet is, ami egyben szekrényként is használható. Nagyon fontos, hogy az építésnél nagy hangsúlyt fektettek az egész szerkezet terhelhetőségére is, hiszen két felnőtt fiú használta nap, mint nap.

 

Egy ekkora szobában két egyszemélyes ágy nagyon le tudja szűkíteni a teret, még akkor is, ha emeletes formában van kialakítva. Az egész dobogós koncepció legfőképpen ezek elrejtése miatt jött létre. Ez volt az az egyedüli praktikus megoldás, amivel a legtöbb mozgásteret lehetett nyerni.

A képeken jól látszik, hogy mindkét oldalon a dobogó alól ki lehet húzni a fekhelyeket, majd ugyanígy a visszagurítás után ismét megfelelő tér marad bármilyen más tevékenységre. Zseniális!

 

Az utolsó helykihasználási tipp a lépcsőknél látható, ahol ismét odafigyeltek a praktikusságra. Úgy tervezték meg, hogy a közlekedésen kívül pakolásra is alkalmas legyen.

 

A helyiség központjában a dobogóhoz vezető lépcsők elé egy barna marhabőrt tettek a laminált padlóra, ami igazán fiússá varázsolja a szoba hangulatát.

Az otthoni lazulás sem maradhat ki a srácok életéből, amihez egy projektor és egy vetítővászon segít hozzá, amivel egy privát moziteremmé alakítható át a szoba. 🙂

 

A belső tér minden részlete többfunkciós, nincs semmi fölösleges dolog, de ugyanakkor hihetetlenül kényelmes és esztétikus.

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal,
Lájkolj a Facebookon vagy kövess a Pinteresten.

Természetesen, ha bármi kérdésed vagy véleményed van, akkor azt az alábbi űrlapon keresztül küldd el Nekem.

7 + 9 =