Írta: Horváth Ferenc - Helykihasználási szakértő 

Szakterületem az egyedi bútorgyártás. 1995-óta foglalkozom egyedi bútorok tervezésével és készítésével. A precizasztalos.hu összes tartalmának a célja, hogy ötleteket adjon Neked egy szebb és praktikusabb otthon megtervezéséhez.
Ha szeretnéd, hogy én készítsem el álmaid bútorát, akkor írj nekem itt >>

Ebben a cikkben ismét egy pici alapterületű lakás nappalijába sikerült elrejtenem az ágyat. A megrendelőm kívánsága egyszerű volt: A nappali és hálószoba egy térben legyen kialakítva.

Nekem viszont az egyik specialitásom az egyedi helytakarékos megoldások tervezése és kivitelezése. Legyen szó, akár gardróbszekrényről vagy dobogóba rejtett ágyról, mindkét esetben a minőség mellett a legfőbb szempont a praktikusság.

Most nézzük meg ezt a dobogót picit részletesebben:

Magassága 52 cm, amit leginkább a megrendelő kívánsága határozott meg. A kérés az volt, hogy az ágy betolásánál ne kelljen leszedni az ágyneműt a matracról.

Így mindezt figyelembe véve sikerült megoldanom a dolgot. A tervezésnél számításba kellett vennem a matrac, az ágyrács és a görgők magasságát, plusz az anyagok vastagságát is.

Végeredményben a reggeli felkelés után az ágyneműt rajta hagyhatják a matracon. Ezután egy könnyed gurítással párnástól, mindenestül be tudják lökni a dobogó alá. Viszont a kihúzást két süllyesztett fogantyú segítségével szintén könnyedén el tudják végezni. Minderre úgy van lehetőség, hogy az egész szerkezetet extra teherbírású (padlókímélő) gumigörgők segítik a ki-be guruláshoz.

Az emelvény oldalának a színét próbáltam nagyon hasonló anyagból készíteni, ami a képek alapján szerintem elég jól sikerült. A vörös laminált laphoz Vörös Calvados színű bútorlapot használtam, majd a pódium tetejét természetesen ugyanazzal a lappal borítottam be, mint amivel a padló van letéve. Az egész borítás a körülbelüli 2 méteres fesztávon fém áthidalókon fekszik, így behajlás nélkül több száz kilós súlyt is elbír.

Természetesen a fél méteres magassághoz terveztem egy 3 fokos lépcsőt is, ami a pódium falfelöli részénél segíti a fel-le közlekedést.

A képeken még jól látszik, hogy a réseket matt alumínium profillal takartam le, illetve a lépcső sarkai is ezzel vannak védve. A védelem mellett szerintem egy elegáns megjelenést is ad az egész dobogónak

Gondoltam az elektromos dugaljakra is, amit a megrendelőm kérésére a sarokra építettem be abból a célból, hogy könnyen hozzá lehessen férni. Előnyös, ha bármely elektormos kütyü és háztartási gép kábelja elér a szoba bármely szegletébe.

Végezetül az ágy fejrészénél egy kihúzható fejtámla lett kialakítva, amit kihúzott állapotban fel-le lehet mozgatni.

Összeségében azt mondhatom, hogy egy nagyon masszív sarkot építettem fel olyan funkciókkal, ami totálisan kivált egy egész szobát. Pontosan ezért egyre több családnak és ingatlanbefektetőnek kelti fel az érdeklődését ez a fajta helykihasználási módszer

Ha tetszett, amit láttál, akkor oszd meg az ismerőseiddel.
Lájkolj a Facebookon vagy kövess Tiktokon, Pinteresten és Instán.

Ha bármi kérdésed van,
akkor azt IDE kattintva el tudod küldeni Nekem.