Írta: Horváth Ferenc - Helykihasználási szakértő 

Szakterületem az egyedi bútorgyártás. 1995-óta foglalkozom egyedi bútorok tervezésével és készítésével. A precizasztalos.hu összes tartalmának a célja, hogy ötleteket adjon Neked egy szebb és praktikusabb otthon megtervezéséhez.
Ha szeretnéd, hogy én készítsem el álmaid bútorát, akkor írj nekem itt >>

A cikkben bemutatom Neked ezt az általam egyedileg készített, loft stílusú konyhabútort.


Ennek az elkészítése az átlagnál több fejtörést okozott és nagyobb kézügyességet igényelt, hiszen az egyik sarok nem derékszögben záródott, továbbá a hosszabbik oldalon még egy “törés” is nehezítette a dolgom. 
 
Na de nézzük is meg, hogyan készült el ez a nem mindennapi konyha.
Mielőtt belevágunk fontosnak tartom az elején még elmondani, hogy a fent említettek mellett a konyha érdekessége még az is, hogy speciálisan kiképzett „rejtett” fogantyúk találhatóak rajta. Ennek az ötletnek és beépítésének a hatására csak egy csík látszódik közvetlen a pult alatt. Azt gondolom, hogy ez megoldás még pluszban egyedivé teszi az összképet.

A könnyebb átláthatóság érdekében, elemenként jobbról-balra haladva szeretném Neked megmutatni, hogyan épül fel ez a loft stílusú konyha:

Kezdjük is a hűtőtartó elemmel, amin legfelül található egy tároló szekrény. Jól látható, hogy ennek az ajtaját felfelé tudjuk nyitni, amit én a Blum prémium- Aventos- felnyíló vasalatával szereltem fel.

Az ezt követő toronyelemnél alul, közvetlenül a beépített sütő alatt egy külső és belső fiókos elem kapott helyet, aminek mélysége lehetővé teszi, hogy alkalmas sok és akár magasabb edények tárolására is. Felül pedig egy nyílóajtós szekrény lett beépítve, fékes kivetőpántokkal. 

Ahogy haladunk balra láthatóvá válik egy igen praktikus pontja a konyhának. Ez a toronyelem konkrétan egy spájzként funkcionál, amit a képen látható szekrénybe építettem bele. Klassz ötletekkel tényleg egyedi konyhát tudunk megvalósítani, ami egyben szép és maximálisan praktikus is tud lenni.

Szakmai részét illetően a toronyelem 170 fokos pántokkal, nyitható ajtókkal van felszerelve. Miután kinyitjuk az ajtókat felül találhatóak a polcok, alatta pedig 4 darab belső fiók segíti a tárolást. Ez konkrétan két kisebb és két nagyobb elemre lett szétbontva. 

Továbbá az alsó elemben is két belső fiókot rejtettem el, amik szintén 
mind csillapított sínen gördülnek, lehetővé téve a halk használatot. Az itt látható ajtók is bemart, rejtett fogantyúval vannak felszerelve, amihez a benyúlás érdekében egy bemélyedés került kiképzésre. 
Elérkeztünk az egyik „számomra” legspeciálisabb részéhez a konyhabútornak, ami nem más, mint a már korábban említett sarok, ahol a két falrész nem derékszögben találkozott. Ennek a korrigálása különös figyelmet igényelt, hiszen a fal 90 foknál nagyobb szögét a konyhabútornak is követnie kellett.  Talán, ha nem hívom fel erre a figyelmet, észre sem lehet venni, így büszkén mondhatom, hogy ezzel az akadállyal is sikeresen megküzdöttem. 
 
Az alábbi képen látszik, hogy ennél a résznél az ajtókat a kényelmes hozzáférés érdekében egy 170 fokban nyíló pánttal lettek felszerelve.

A mosogatót megelőző blokkban, alul szintén egy fiókos elem található, ami úgy lett kialakítva, hogy lett benne egy teljes kihúzású alsó rész, és két rejtett belső fiók is.

A képeken látható mosogatós elem is egy igen komplex és praktikus formát öntött, hiszen egy szelektív szemetestartó fiók kapott helyet benne. Közvetlenül e felett egy kihúzhatós tálca is be lett szerelve a helykihasználás érdekében. Amit pedig mögötte találhatunk, egy speciálisan beépített lefolyórendszer és egy víztisztító berendezés.

A közvetlenül szomszédos elemben a mosogatógép lett beszerelve, amit szintén a rejtett fogantyúkkal spékeltem fel.

A kerámia főzőlap alatt is egy nagyon praktikus kihúzhatós elem található, amiben pluszban még két belső rejtett fiók segíti a tárolást. A legfelső fiókban egy evőeszköztartó és egy tároló fiók is található.

Elérkeztünk a konyhabútor utolsó részéhez, ami egy úgynevezett félsziget lett. Ennek a funkcionalitását tekintve reggeliző és/vagy ebédelő pult is lehet. Ez alatt több tárolófiók kapott helyet, ahol a két külső fiók felső része mögött még egy belső fiók is el van rejtve.

Még itt szintén a pult alatt található az utolsó „záró” elem, ami egy kihúzható rácsos fűszertartó vagy akár egyéb konyhai eszköz tárolónak is lehet majd használni.

Amit még szeretnék Nektek megmutatni, hogy ennek a szigetnek a hátsó részénél még pluszban található 2 darab fiók a maximális helykihasználás érdekében.

Egy pár szót szeretnék említeni a felső szekrényekről, hiszen ez is nagyon fontos része ennek a loft stílusú konyhabútornak. A felső szekrények közül egyedül a sarokelem az, ami nyitott, a többi zárt.


A képeken is jól látható, hogy ezek mind felfelé nyitható ajtóval lettek felszerelve, aminek az anyaga selyem szürke (U707 ST9) egger laminált forgácslapból készült.

Ha egy kicsit jobban megnézed a képeket, akkor láthatod, hogy a felső szekrények is fokban találkoznak, ahol nagyon kell majd figyelni arra, hogy egyszerre nem szabad felnyitni őket, nehogy ütközzenek. Ezek is természetesen mind – mind profi fékes felnyíló rendszerrel vannak ellátva.

Ami még a konyhabútor exklúzivitását segíti az a ledvilágítás, amit én végig a felső szekrények alatt építettem be. Ez persze könnyedén működtethető kapcsolóval és extraként fényerőszabályzós távirányítóval is.

Mutatok még pár közelebbi képet a fogantyúk és az összeillesztések kialakításáról is, remélem minden jól látható a képeken. 

Néhány pillanatkép a készítés közben 🙂

Ennek a beton hatású loft konyhabútornak a 4 főbb része az alábbi anyagokból készült:

1. Alsó front (ajtók): Világos Beton 18mm laminált bútorlap (F274 ST9)
2. Felső front (ajtók): Selyem szürke 18mm laminált bútorlap (U707 ST9)
3. Korpusz (váz): Sima fehér 18mm laminált bútorlap
4. Munkapult: Halifax Natúr Tölgy (H1180 ST37)


Végül pedig az eredmény.
 

Szerintem a képek magukért beszélnek. Remélem sikerült mindent összeszednem a cikkben. Ha Neked is vannak ilyen konyhai vágyaid, álmaid, akkor keress meg bátran, illetve kicsit lentebb iratkozz fel hírlevelemre, ahol mindig frissen értesülhetsz legújabb munkáimról.

[mc4wp_form id="3831"]

Ha tetszett, amit láttál, akkor oszd meg az ismerőseiddel.
Lájkolj a Facebookon vagy kövess Tiktokon, Pinteresten és Instán.

Ha bármi kérdésed van,
akkor azt IDE kattintva el tudod küldeni Nekem.