Írta: Horváth Ferenc - Helykihasználási szakértő 

Szakterületem az egyedi bútorgyártás. 1995-óta foglalkozom egyedi bútorok tervezésével és készítésével. A precizasztalos.hu összes tartalmának a célja, hogy ötleteket adjon Neked egy szebb és praktikusabb otthon megtervezéséhez.
Ha szeretnéd, hogy én készítsem el álmaid bútorát, akkor írj nekem itt >>

Hogyan készült el ez az absztrakt előszoba fogas

Ezt a történetet szeretném nektek leírni az ötlettől egészen a megvalósulásig. 

Egy fiatal megrendelőm azzal a kéréssel fordult hozzám, hogy készítsek neki egy előszoba fogast. A kérése mindössze csak annyi volt, hogy fekete-fehér színű és emellett nagyon egyedi legyen, semmi több. Rám bízott mindent, aminek én nagyon örültem, hiszen az egyik hobbim az egyedi dizájnú bútorok megtervezése és elkészítése. 

Az előszoba fogas tervezésnél próbáltam arra törekedni, hogy nagyon különleges, valamint funkcionális legyen, továbbá az sem volt utolsó szempont, hogy egyben ábrázoljon is valamit.
Nekikezdtem ennek az alkotásnak és először papíron fejtettem ki a kreativitásom. Több óra rajzolás, gondolkodás után úgy éreztem, hogy kész vagyok. Elkészültem azzal a tervvel, aminél már a nagyobb fejtörést csak az okozta, hogy mivel fogok dolgozni és hogyan fogom mindezt kivitelezni. 

 

Milyen anyagból készítettem el?

A választásom egy magasfényű festékkel felületkezelt MDF bútorlap mellett esett. Nagyon sok bútort készítettem ezzel az anyaggal, így tudtam azt, hogy ez nagyot fog dobni a küllemen. Mivel egy előszobafogas több funkciót lát el, (hiszen a kabátok felrakása előtt és után azért szeretjük megnézni magunkat a tükörben, ezért fontosnak tartottam, hogy okosan helyezzem el az elemeket rajta, hogy ne fedje egyik a másikat. Szerintem igenis lehet egy dizájnos bútor vagy kiegészítő egyben egyedi és praktikus is.

De térjünk vissza az elemekhez. Milyen elemeket is használtam?! Természetesen egy tükröt helyeztem el rajta, ami egy 4 mm vastagságú fazettázott kivitelben, sablon szerint készült.

Mint, ahogyan azt a képen is láthatjátok a tükör formája sem volt mindennapi, igyekeztem itt is, egy egyedi formát felvenni, ami szépen követi a magasfényű anyag alakját. Tegyük hozzá, hogy nagyon szeretem ezeket a formákat látni, szerintem nagyon kecsesen át tudjuk formálni az amúgy „durung” bútorokat.


Az utolsó fontos eleme ennek a fal bútordarabnak az akasztó lett, aminél egy krómozott fajtát választottam, a hatás érdekében. Ezek nagyon nagy teherbírással rendelkeznek és nagyon megbízható fogasok. Az évek alatt még egy panasz sem érkezett ezekre, így nem sokat tétováztam rögzítettem, a már majdnem kész egyedi fogason. 

Azt azért tudni kell, hogy Én semmiből sem spórolom ki az anyagot és általában nehezebb bútordarabokkal dolgozom együtt, mindezt a tartósság és a minőség érdekében. Éppen ezért ez a „kis” előszoba fogas is igen csak jó súlyban volt. Nem szerettem volna, hogy tulajdonos bajlódjon vele, amennyiben a jövőben esetleg más helyet találnak neki. Így a bútor hátulján egy rejtett rögzítést helyeztem el, ami abban segít, hogy egy mozdulattal könnyedén leakasztható legyen a falról. 

Mikor már mindennel elkészültem és felhelyeztük a falra a megrendelt előszobafogast, csak álltunk előtte és azon tűnődtünk, hogy vajon ez mit is ábrázolhat?! Véleményem és a megrendelőm szerint is leginkább egy pingvinre, de akár egy papagájra is hasonlíthat. Mivel ez nem feltétlenül egyértelmű és a tervezésnél nem is ezen volt a figyelmem, ezért adtam neki az absztrakt előszoba fogas nevet. 
 
Amennyiben Neked van ötleted, mit ábrázolhat ez a fogas, kérlek mindenképpen írd meg Nekem és iratkozz fel hírlevelemre, hogy mindig frissen értesülj egyedi munkáimról.  Ilyen egyedi absztrakt bútorok gyártásával is nyugodtan keress meg illetve, ha bármi kérdésed van, írj és szívesen válaszolok. 
 
UI: A megrendelőm nagyon elégedett volt a kész bútorral, nem bánta meg, hogy szabad kezet adott. Azóta is több kreatív munkát végeztem már neki. 
[mc4wp_form id="3831"]

Ha tetszett, amit láttál, akkor oszd meg az ismerőseiddel.
Lájkolj a Facebookon vagy kövess Tiktokon, Pinteresten és Instán.

Ha bármi kérdésed van,
akkor azt IDE kattintva el tudod küldeni Nekem.